Witte wijn van de maand augustus
Dit is de wijn die Oostenrijk weer helemaal op de kaart zette. Mede dankzij de inspanningen van gedreven producenten zoals de biologisch werkende familie Diwald.
Dit is de wijn die Oostenrijk weer helemaal op de kaart zette. Mede dankzij de inspanningen van gedreven producenten zoals de biologisch werkende familie Diwald.
Philippe Nusswitz is van origine een Elzasser sommelier die sedert een jaar of 15 jaar zijn wijndomein bezit in de Cevennen. Zijn stijl van wijn maken is om zo krachtig maar tevens elegant en frisse wijnen te produceren.
Geografico le Mire
Siena is de herkomst van deze lichtvoetige Italiaanse rode wijn van Geografico . Hij is gemaakt van voornamelijk Sangiovese en is aangevuld met een beetje Merlot.
Champagne wordt meestal als aperitief gedronken. Als je zelf champagne koopt, hou dan rekening met het volgende: in de Champagne mogen er slechts 3 druivenrassen gebruikt worden. Dat zijn Chardonnay (geeft frisheid, elegantie en romigheid), Pinot Noir (geeft sappige fruitigheid) en Pinot Meunier (die de wijn een brede, wat volle kruidigheid geeft). Het is aan de wijnmaker of hij hier een zgn. assemblage van maakt of niet. Een blanc de blancs is altijd een Chardonnay. Een blanc de noir wordt altijd gemaakt van rode druiven, dus van Pinot Noir en/of Pinot Meunier.
Met een paarsrode kleur in het glas is deze Talamonti Moda Montepulciano een echte eyecatcher. Je ruikt en proeft het (bos) fruit, een beetje kruidigheid en een lichte vanille smaak.
Deze droge Duitse Pinot Blanc is een heel verfijnde, frisse en elegante wijn die gemaakt wordt in de Pfalz. Deze regio is eigenlijk een voortzetting van de Franse Elzas. Daar wordt ie Weissburgunder genoemd maar wij kennen ‘m hier als Pinot Blanc.
De Abruzzen liggen aan de oostkust van Italië, zo’n beetje halverwege aan de Adriatische Zee. De Apenijnen met als hoogste, vaak besneeuwde toppen, de Gran Sasso d’Italia en de Majella die het landschap bepalen. Het wordt wel omschreven als de meest ruige streek van Italië. Masciarelli is een begrip in het ruige Abruzzo en ver daar buiten.
De Bortoli’s komen, zoals de naam als prijs geeft, uit Italië. De bescheiden grondslag voor de wijngaard werd gelegd in 1928 door een Italiaans immigrantenpaar. Tegenwoordig is De Bortoli uitgegroeid tot een grote en dynamische onderneming en bezitten zij wijngaarden en productielocaties in Riverina, Yarra Valley, King Valley en Hunter Valley.
Ik moet het toegeven: ik heb een zwak voor excentrieke wijnmakers. Zo ook voor Marc Kreydenweiss die in de jaren ’80 is begonnen met biologische en biodynamische wijnbouw bij Andlau, in het noorden van de Elzas. Zijn Les Grimaudes is de rode wijn van de maand april.
Telmo is man met een visie die wijnen maakt met veel expressie, die jong drinkbaar zijn, prachtig fruit bevatten en vooral niet te veel hout hebben en bovendien concurrerend zijn in alle prijsklassen. Dit alles ook nog in flessen met een moderne en luxe uitstraling. Zijn Basa uit 2016 is de wijn van de maand april.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte