wijn beluchten

Heeft beluchten van wijn zin?

Het effect van klassiek beluchten door te karafferen (overschenken in een ruimte karaf) is eigenlijk een beetje old-school. Inmiddels zijn er ingenieuze apparaten op de markt die kleine hoeveelheden zuivere zuurstof aan de wijn toe kunnen voegen. De grote vraag blijft echter of het geforceerd toevoegen van zuurstof de wijn beter maakt?

Beluchten

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat de hoeveelheid opgeloste zuurstof toeneemt. Het is nog niet duidelijk of dit enig effect heeft op de smaakt. Ten tweede neemt het gehalte CO2 af. Testpanels ervaren(!) zachter smakende tannines bij wijnen met hoge tannines zoals Barolo. De kans dat hiermee ook aroma’s en smaken verdwijnen is echter aanwezig. Wijnen met hoge tannines en zuren zoals de Italiaanse druiven Sangiovese, Aglianico en de Franse Malbec kunnen hier zeker baat bij hebben.

Tip: schenk ca 3 cm wijn in je glas en wals de wijn flink. Ruik en proef telkens of je verschil proeft. Sommige wijnen hebben even tijd nodig om ‘los’ te komen. Tijdens onze proeverijen brengen we dit overigens serieus in de praktijk!

beluchten, geur, smaak, walsen

Reacties (2)

 • beste gijs
  toevallig op jouw site
  een verademing is de tekst ‘old school’ decanteren, ook over CO2 in wijn .het voreglssvam druif
  mijn wijnschenker heeft een umami effect op alle wijnen om 2 redenen
  -geen zuurdtof kontakt bij het inschenken, ademen in het glas
  -behoud van CO2 in de wijn, geen plof in het glas

  resutaat is een wijn proeven waarbij alle smaken van druif en vinificatie naar voren komen als nier eerder.

  zie http://www.winebarr.nl
  mvg
  gerard de groot

  • Hi Gerard,
   Zoals met alle technieken speelt de eigen smaak een grote rol. Ik kan me voorstellen dat elke wijnpurist op zoek is naar de meest geëigende manier die de meest pure smaaksensatie teweeg brengt. Vaak is dat een kwestie van ‘trial en error’. Dit maakt dat het openen van elke fles weer een verrassing kan zijn. Blijven proeven dus.
   Groeten,
   Joop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Van Gijs Wijnen


vangijswijn@gmail.com
06-11 64 82 62

Pouckedijk 1, 4543 RL  Zaamslag

 

logo van gijs wijnen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte