Over ons

Van vakantiegevoel naar vakkennis

hoe het begon

Ik ben lang geleden aangestoken door het wijnvirus. Het is begonnen tijdens onze vakanties in Frankrijk in de jaren ’70. We dronken zo af en toe een glaasje rood (wat was dat schrale zure wijn) voor onze tent en dachten dat het zo hoorde. Het vrolijke vakantiegevoel overtrof die schrale bucht in ieder geval wel.
Onderweg

Kopen en proeven

In de jaren die volgden heb ik me verder verdiept in het aankopen en proeven van wijnen die te koop werden aangeboden bij de betere wijnhandel. Maar ook supermarkten gingen mee met de trend om de teruggekeerde vakantiegangers uit de Méditerranée te voorzien van substituut vakantiegevoel.

De opkomst van de wijnwebwinkel was voor mij een keerpunt. Ik heb van hen diverse doosjes Barolo en Brunello di Montalcino aangeschaft. Onze druivenstruiken hebben er in ieder geval van genoten; ik heb elke fles bij de druiven gegoten omdat het ondrinkbare, slecht gemaakte wijnen waren. Ik ben het slachtoffer geworden van een eenvoudige marketingtruc: maak een aansprekend label met een verzonnen naam op 3e keus wijnen die de producent maar al te graag kwijt wil maar niet mee geassocieerd wil worden.

Ik heb intussen via allerlei leveranciers wijnen ingekocht, maar meestal via de lokale vakhandel.

De oprichting

Inmiddels was onze zoon afgestudeerd en vond zijn eerste baan bij een wijngroothandel / importeur. Hij kwam regelmatig thuis met proefflesjes van de betere producenten zoals Gary Jordan, Marc Kreydenweiss, Stephane Vedeau, Ilse Maier en Telmo Rodriguez. Vanaf dat moment was ik verkocht. Het kwaliteitsniveau van deze wijnen was een stuk beter dan gemiddeld en de prijzen waren nog steeds erg acceptabel.

Toch miste ik voldoende kennis om geur en smaak op de juiste waarde in te schatten. De passie van mij en mijn zoon voor wijn betekende de oprichting van onze wijnhandel in 2014.

Op zoek naar de betere smaken

Alles leren

Ik heb toen besloten om alles te leren over wijn. Niet alleen uit boeken, maar het volgen van mondelinge en online lessen via de WSET (Wine & Spirit Education Trust) In vrij korte tijd heb ik WSET 2 en 3 gehaald. Hiermee heb ik een flinke kwaliteitsslag gemaakt. Deze opleidingen bieden een uitstekende basis om (Engelstalige) gesprekken te voerden met internationale wijnproducenten. We spreken immers dezelfde taal zoals we geleerd hebben tijdens de opleidingen.

Maar het belangrijkste was dat ik systematisch heb leren proeven en beoordelen. Dat was juist het stukje kennis wat ik miste en nodig had om elke wijn op zijn eigen waarde te kunnen beoordelen.

Trainingen en proeverijen

Ik besloot toen om naast de verkoop aan mijn netwerkcontacten ook wijntrainingen en proeverijen te organiseren. Mijn oude vak was immers leerkracht en later trainer.

Ik vind het nog steeds een kick als ik mensen kan laten genieten van goed gemaakte wijn voor een acceptabele prijs. Ik wil mijn klanten meenemen in het beleven van goede wijn want ik ben ervan overtuigd dat je gelukkig wordt van een goed glas wijn!

Van Gijs Wijnen


vangijswijn@gmail.com
06-11 64 82 62

Pouckedijk 1, 4543 RL  Zaamslag

 

logo van gijs wijnen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief
en blijf op de hoogte